Kuchnia francuska – zalety kuchni francuskiej

Kuchnia francuska – zalety kuchni francuskiej

0

Kuchnia francuska jest znana praktycznie na całym świecie. Przywodzi na myśl nie tylko pyszne croissanty jedzone na śniadanie w klimatycznej kawiarni, ale także pyszne dania główne serwowane w wykwintnych restauracjach. Tego rodzaju kuchnia opiera się przede wszystkim na mięsie i serach, koniecznie z dodatkiem lampki wina. Choć mogłoby się wydawać, że potrawy zazwyczaj są tłuste i wysokokaloryczne, kuchnia francuska wcale nie jest niezdrowa, a w dodatku ma wiele zalet.

Charakterystyka kuchni francuskiej

Nie ulega wątpliwości, że kuchnia francuska nie jest nudna czy monotonna. Choć główne składniki zazwyczaj pozostają te same, to wyróżnić można ponad 30 kuchni regionalnych, z których każda odznacza się swoim własnym, oryginalnym charakterem. Podczas gdy Prowansja to królestwo sosu czosnkowego, Alzacja może poszczycić się gęsimi wątróbkami, natomiast Gaskonia to miejsce, w którym w niemal każdym miejscu serwowane są jaja sadzone na szynce z bakłażanami z dodatkiem sosu pomidorowego.

Ser

Sery, tak chętnie stosowane we francuskiej kuchni jako dodatek do wielu dań czy nawet podawane w pełni samodzielnie, mają wiele zalet. Przede wszystkim stanowią źródło pełnowartościowego białka i tłuszczu zwierzęcego. Ponadto bogate są w wapń, fosfor, sod, a także witaminy z grupy B. Choć niewątpliwie są wysokokaloryczne i zawierają dużo cholesterolu, spożywane w umiarkowanych ilościach przyniosą zdrowiu więcej korzyści niż szkód.

Owoce morza

Kolejnym ważnym elementem kuchni francuskiej są owoce morza – podawane zarówno na surowo, jak i gotowane. Kraby, małże czy krewetki stają się składnikiem wielu popularnych potraw i nie tylko świetnie smakują, ale także mają pozytywny wpływ na zdrowie. Wszystko dlatego, że zawierają mało tłuszczu, a jednocześnie stanowią doskonałe źródło białka. Oprócz tego bogate są w żelazo, potas oraz cynk. Ważnym składnikiem jest także selen, który charakteryzuje się silnym działaniem antyrakowym. Dla osób dbających o linię dużą zaletą jest także fakt, że owoce morza są niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo sycące.

Świeżo i naturalnie

Sekret popularności potraw kuchni francuskiej tkwi w stosowanych składnikach. We Francji nie przyjęły się gotowe dania do mikrofalówki czy wysoko przetworzone produkty. Ze względu na swoją bogatą historię związaną z rolnictwem Francuzi zwracają uwagę na to, by dania przygotowywane były od podstaw. W tym kraju wyprawa po świeże warzywa i owoce to niemal codzienna tradycja. Co więcej, stawia się raczej na zaopatrywanie w mniejszych sklepach z organicznymi produktami niż w supermarketach. Jedzenie we Francji powiązane jest także z porą roku, a dokładniej mówiąc – z dostępnością niektórych produktów. Sezonowe potrawy są nie tylko bardziej opłacalne, ale przede wszystkim świeże i aromatyczne. Dzięki stosowaniu naturalnych składników organicznych kuchnia francuska dostarcza organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje, a jednocześnie jest naprawdę smaczna.

Dodatkowe informacje oraz gotowe produkty do zamówienia znajdziesz na stronie Cookingbox (https://cookingbox.pl/kategoria-produktu/region/kuchnia-francuska/).